По данни от последното преброяване, публикувани през октомври тази година, населението

...
По данни от последното преброяване, публикувани през октомври тази година, населението
Коментари Харесай

Експерт: Младите очакват стабилна среда, за да се престрашат за повече от 1-2 деца

По данни от последното броене, оповестени през октомври тази година, популацията в страната е намаляло с над 800 000 души. Само за последното десетилетие 344 000 българи са напуснали страната.

" Бяхме съвсем уверени, че ще има спад, по-ниска раждаемост, в сравнение с е смъртността. Направихме изследване през въпроси, заложени на над 900 индивида в 3 фокусгрупи. Зададохме въпроси на младежи, които имат 1 дете или са напът да осъществят репродуктивни проекти, какво е това, което би ги подтикнало да родят децата си тук и да имат повече от 1 дете, какви са техните проекти ", заяви изпълнителният шеф на Българската асоциация за фамилно обмисляне и полово здраве доктор Радосвета Стаменкова в студиото на " България заран ".

Нещата, които са получили като отговори, са, че много от българите не се раждат в България, тъй като младежите мигрират в чужбина, а хората тук чакат постоянна среда, с цел да се престрашат да имат повече от 1-2 деца.

" Хората, които желаят да осъществят репродуктивните си проекти, не желаят да им се случи еднократно знамение, в което да вземат някаква помощ и да продължат нататък. Те желаят систематична помощ, да усещат поддръжка, другарска и добре настроена среда, в която да отглеждат децата си. Те желаят сигурност в работата и в приходите си. Нещото, което ни изненада е изречението: " София не е България ". Хората отвън София усещат доста по-малка сигурност и доста по-малко имат вяра, че законът може да бъде спазен ", сподели гостът пред Bulgaria ON AIR.

Тя посочи, че като добра мярка се гледа това майката и бащата да си поделят опцията за майчинство, да могат да си оказват помощ взаимно и помощта да бъде ежемесечна, а не еднократна.

" Ние предлагаме и средства за предотвратяване от нежелана бременност, които се назовават контрацепция. В ромската общественост спиралата е най-популярният способ. Оказва се, че интервюираните гледат на контрацепцията като нещо, което да ги пази от нежелана бременност, би трябвало да ги пази и от полово излъчени инфекции. Поради тази причина презервативът е номер 1 ", изясни доктор Стаменкова.

Тя уточни, че за последните 10 години над 350 хиляди публично са тези, които живеят на открито и огромна част от тях са в репродуктивна възраст. Тя е на мнение, че когато двама души имат дете, в случай че са взели заем за жилище или изплащат някакъв заем, страната да е тази, която да поеме част от изплащането на заема, като процентът се усилва съгласно това какъв брой деца има двойката.

" Моментът със сигурността го има, но някъде на към 30 години нормално хората се замислят, че е добре да осъществят репродуктивните си проекти, което към момента е добра възраст. Лошо е, когато внезапно на 40 си кажеш, че биологичният ти часовник тиктака ", означи гостът,

По думите ѝ в голяма част от страните в Европа има негативен приръст на популацията, а от нас свежа кръв отива в непознати страни. Това, което би трябвало да се направи съгласно нея, е да работим постепенно и последователно нещата да се случват на място, на равнище институции и общини.

Тя описа, че когато жена излезе в майчинство и си гледа първото дете, само че към края на майчинството забременее с второ, тя няма право на същите помощи за него, тъй като втората бременност я заварва неработеща, а седяща у дома. Тя е безапелационна, че това би трябвало да се промени.

" Много ще е хубаво да имаме държавно управление, с цел да може някой да се захване. Ако желаеме да се трансформират обществени политики, те не могат да се трансформират с краткотрайно държавно управление. Другото е обществените институции да осъзнаят своята подкрепяща, а не официална роля и резистентност и неизменност ", акцентира доктор Стаменкова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР